Tietoa meistä

Lehdistötiedote

Euroopan komissio tyrmää kevytautot

Euroopan komission Sisämarkkinoiden, teollisuuden, yrittäjyyden ja pk-yritystoiminnan pääosaston pääjohtaja Timo Pesonen on lähettänyt ulkoministeri Pekka Haavistolle vakavan huomautuksen koskien Suomen kevytautohanketta.

Huomautuksessa korostetaan että Suomen EU:lle tekemä ilmoitus kevytautoista sisältää seikkoja, joita on tarkasteltava sovellettavan EU-lainsäädännön kannalta. Komissio on päätynyt esittämään hankkeesta huomautukset koskien:

Ajoneuvoluokkaa

  • Henkilökuljetukseen ensisijaisesti suunniteltu ajoneuvo ei ole traktori

Ajokorttiluokkaa

  • AM 121 (mopoautokortti) on tarkoitettu mopoauton ajamiseen. Kevytauto poikkeaa mopoautosta nopeuden, massan, sylinteritilavuuden, tehon ja istuinpaikkojen osalta
  • Kansallisen ajokorttiluokan luominen on direktiivin 2006/126/EY 1 artiklan säännösten vastainen
  • AM-kortilla ei saa kuljettaa kevytautoa

Sisämarkkinoita koskevat direktiivit

  • Hankkeen katsotaan haittaavan eurooppalaisten L-luokan ajoneuvojen toimintaa ja asettavan ne epäedulliseen asemaan markkinoilla.

Komissio esittää huolensa kevytautojen aiheuttamista vakavista turvallisuusongelmista haavoittuvassa asemassa oleville tienkäyttäjille, joita ovat pienet lapset, jalankulkijat ja pyöräilijät. Kevytautojen huomattava massa, niiden suurempi nopeus, suurempi teho ja korostetusti riskejä ottava ajajaryhmä (15–17-vuotiaat), jotka eivät välttämättä ole riittävän kypsiä, muodostaa merkittävät riskin tieliikenteeseen. Komissio esittää myös huolensa autoihin asennettavien rajoittimien poistosta.

Lisäksi komissio esittää huolensa nopeusrajoitetuiden henkilöautojen ympäristövaikutuksista.

Lue kirje Valtioneuvoston sivuilla:
https://api.hankeikkuna.fi/asiakirjat/e1e7549e-dbb9-47e0-b844-19f13a6b1ea1/210f9c03-ded9-4371-8de9-ef72df2a15ff/KIRJE_20190823084000.PDF

   

Liitetiedostot

KIRJE 20190823084000 (.pdf)

Alkuperäinen artikkeli, liitetiedostot ja korkearesoluutiokuvat

Lue alkuperäinen artikkeli osoitteesta www.brandt.fi


Takaisin listaukseen

Sulje
Sulje